Alegerile locale, între reprezentativitate și dictatură

Mai sunt câteva zile până la alegeri, iar certitudinea că vom avea aleşi locali nereprezentativi, desemnaţi de o minoritate, nu cred că ar trebui să ne lase reci. Cum alegerile locale vor avea loc doar într-un singur tur (duminică, 5 iunie), este foarte posibil ca încă din acea seară să cunoaștem deja numele primarilor.
Acum, când tot mai mulți viitori candidați perdanți se agită pentru că alegerile locale nu au loc în două tururi, este mult prea târziu. La vremea adoptării legii, politrucii au votat, aproape în unanimitate, pentru un singur tur de scrutin. Evident, atunci, conform calculelor făcute (pe genunchi, ce-i drept), bieții de ei credeau că schimbarea legii electorale le va aduce doar beneficii. S-au înșelat amarnic. Nici președintele Klaus Iohannis nu a scos vreun cuvințel la acea vreme, mai ales că legea venea la preşedinţie votată de aproape întreg spectrul politic. Acum, când se văd cu fiecare zi mai aproape de ghilotină, politicienii încep să își schimbe părerea. Astfel că, la următoarele alegeri locale, mai precis din anul 2020, aproape sigur, primarii vor fi aleşi cu o majoritate firească, de 50 la sută +1, din două tururi de scrutin. Însă, până atunci, pentru încă alţi 4 ani, vom avea aleşi locali desemnaţi şi cu 20-30 la sută din voturi. Şi, cu cât sunt mai mulţi candidaţi, cu atât procentul voturilor pentru câştigător poate fi mai mic.
În altă ordine de idei, câți dintre cei opt candidaţi pentru Primăria Zalăului chiar cred că vor ajunge primari? Foarte puțini. Maxim doi-trei dintre ei. Majoritatea candidaților s-au înscris în lupta electorală pentru a fragmenta şi mai mult voturile, pentru a descuraja prezenţa la urne a alegătorilor sau pentru a „trage” după ei lista consilierilor locali propuși de partid. De aceea, discursurile, promisiunile, programele şi atitudinea candidaţilor în această perioadă de campanie electorală trebuie cântărite şi analizate cu foarte multă atenție. Așa că, mare atenție, și vocile celorlalți candidați trebuie susținute pentru a ajunge în Consiliul municipal! Altfel, îi vom asigura viitorului primar și, totodată, consilierilor săi monopolul sau, mai degrabă, „dictatura” asupra viitorului nostru și-al copiilor noștri.

2 Thoughts to “Alegerile locale, între reprezentativitate și dictatură”

  1. Tăunu

    Cu siguranţă, primarii aleşi nu vor fi reprezentativi. Ei vor fi aleşi cu voturile a 10 maxim 15 % din electoratul total al localităţii !

  2. ANONIM

    Sunt atatia nemernici care aspira la primarii si inca nu -si dau seama ca fragmenteaza asa de mult voturile, ca dau sansa reala sa ocupe functii cei care nu merita si avem noi de suferit si asta, din vina legilor facute pe interes de moment.

Leave a Comment